Mantra meditatie - Thera Bakker

Tijdens de Mantra meditatie avond zingen we onder begeleiding van mijn drum diverse mantra's. We starten elke bijeenkomst met een korte ontspanningsoefening om meer in ons eigen lichaam te zakken. Daarna chanten (=zingen) we diverse mantra's van Deva Premal & Miten en we eindigen met een stilte meditatie.
Thera Bakker
'Mantra zingen is niet alleen heerlijk eenvoudig om te doen, maar als je zingt kun je niet denken, waardoor het als
vanzelf een beetje stiller wordt in jezelf. Het is een
prachtige manier om toegang te krijgen tot de
ruimte waar je voelt dat alles goed is en precies
zoals het moet zijn.
'


Iedereen is vrij om te kiezen hoe hij/zij het comfortabelste zit. Dit kan op een meditatie-kussen zijn of op een stoel. Belangrijk is dat je een houding vindt die prettig voor je voelt. Zorg zelf voor makkelijk zittende kleding. Een flesje water en warme sokken/sloffen/dekentje zijn handig om mee te nemen. 

Deelnemen aan deze Mantra meditatie kan op de volgende data:
28 september, 26 oktober, 23 november, 21 december 2017
van 19.30u - 21.00u
. (inloop vanaf 19.15u)
De vergoeding bedraagt 10 euro per keer.
Je kunt je van te voren aanmelden via thera@de-olyhorst.nl

LET OP! Op donderdagavond 28 september is er een gratis kennismakings-avond. Wees welkom om vrijblijvend te komen ervaren of het wat voor je is. 

Mantra's worden van oudsher in het Sanskriet gezongen. De term Mantra komt
ook uit het Sanskriet. Man staat voor "denken"en tra staat voor "bevrijden".
Het belangrijkste bij het zingen van een mantra is de ïntentie waarmee je zingt. Om het effect van een mantra te voelen hoef je niet te weten wat de tekst letterlijk betekent.

Om een indruk te krijgen kun je de onderstaande filmpjes beluisteren/bekijken.

Gayatri-mantra

Deze mantra is voor vrede en wijsheid voor iedereen. Het woord Gayatri betekent ritme en het betekent bescherming. Het zingen van de Gayatri Mantra beïnvloedt het fysieke lichaam, zuivert het emotionele lichaam, en brengt je bij je Harts gevoel.

Om bhur bhuvah svah
tat savitur varenyam
bhargo devasya dhimahi
dhiyo yonah prachodayat

Om Asatoma

Help mij, leid mij van het donker naar het licht, als je het zelf niet meer weet en het even niet meer ziet zitten. Deze mantra is mooi om te zingen in periodes van overgang als de stap gezet wordt naar een nieuwe fase. Het is de reis van de illusie van de dood naar het besef dat we nooit sterven, dat de kern altijd blijft bestaan. Gebruik deze prachtige mantra om opnieuw in verbinding te komen met je kern, de plaats binnenin jezelf die nooit verandert en nooit sterft.Niets in de materiele wereld is voor altijd, alles is steeds aan het veranderen.
Alleen in onszelf kunnen we de stille kern vinden waarop het drukke leven geen invloed heeft. Het is een stille, diepe en heldere kern die er altijd zal zijn, of we nu in ons fysieke lichaam zijn of verder gaan. Een kern waarop leven en dood geen invloed heeft.
Dit is waar we op afstemmen als we mediteren, als we chanten of zingen.

Asato Ma Sad Gamaya
Tamasoma jyotir gamaya
Mrityor ma amritam gamaya

In het Nederlands:
Leid mij van onwaarheid naar waarheid
Leid mij van de duisternis naar het licht
Leid mij van dood naar onsterfelijkheid

Aham Prema

Ik ben liefde (zonder oordeel)

Aham Prema

Ik ben Liefde


Aad Guray

Deze mantra omringt je met beschermend licht. Door het zingen van deze mantra breng je jezelf in balans en bouw je wijsheid en bescherming op. Het geeft je kracht en zelf-vertrouwen. Deze mantra opent je hartchakra en laat de energie van liefde uitvloeien over het universum.

Aad Guray Nameh
Jugad Guray Nameh
Sat Guray Nameh
Siri Guru Dev Nameh


In het Nederlands:
Ik buig voor de oorspronkelijke Wijsheid
Ik buig voor de Wijsheid die door alle tijden heen standhoudt
Ik buig voor de Wijsheid die Waarheid is

Teyata

Een krachtige helende mantra uit Tibet, opgedragen aan de Medicine Buddha, voor heling op fysiek niveau, maar ook van de illusie van dualiteit. Want wij zijn allen een.

Teyata om bekanze Bekanze
maha bekanze
Radza samudgate soha


Engelse vertaling:
Medicine Buddha, you are the King,
the Supreme Healer.
Please remove illness, illness and the
great Illness. Now I offer this prayer.


Om Benza satto hung


De Vajrasattva Mantra is een mantra voor zuivering van onszelf. “Geef ons uw zege om al onze negatieve acties, overtredingen en fouten te zuiveren.” Vajrasattva’s naam betekent “Diamanten Wezen”. Hij vertegenwoordigt de aangeboren puurheid van de geest.

Om Benza Satto Hung

Narasimha

Een krachtige mantra voor bescherming tegen negatieve invloeden. Deze
mantra is ter ere van Narashima, de man-leeuw, die met zijn diamanten klauwen de sluier van onwetendheid openrijt en de demon van duisternis vernietigt.


Narasimha ta va da so hum


Om Mani Padme Hum

De Mantra Om Mani Padme Hum is de wijdst verspreide van alle Boeddhistische mantra's. Om Mani Padme Hum kan echter niet simpelweg worden vertaald in een paar zinnen. Het betekent ongeveer: "Ik eer de vrucht /parel van de lotusbloem". Met vrucht/parel wordt wijsheid bedoeld. Alle aspecten van Boeddha's leringen zijn vervat in deze mantra.  Zijn hele lering is gebaseerd op zijn ontdekking dat lijden niet nodig is. Boeddha leerde verschillende manieren om de oorzaak van lijden weg te nemen, methoden die zijn aangepast aan de verschillende omstandigheden en de aard van ieder individu. Voor hen die het kunnen bevatten is de mooiste methode die van het praktiseren van mededogen. Deze mantra roept de zegen van de Boeddha van Mededogen aan.

Om Mani Padme Hum